Åland Grönskar med buss

Åland Grönskar med buss

Bussrundturer 26/5

Våren är en fantastisk tid på året då allt börjar grönska, djuren släpps ut på bete och de första primörerna skördas.

Boka någon av våra härliga rundturer med buss.

Boka på telefon

ÅLAND GRÖNSKAR är ett nytt evenemang som arrangeras av föreningen Skördefestens Vänner för att fira den spirande, livskraftiga våren på Åland.

Under tre härliga dagar 25-27 maj bjuder gårdar, trädgårdar och restauranger in till fest! Kom och klappa nyfödda lamm och kalvar, smaka på fräscha primörer, njut av blommande äppelträdgårdar och ljusa kvällar mitt i Ålands vackra landsbygd. Åland Grönskar arrangerades första gånger 2017 och kommer tillbaka nu i maj 2018.

Åland Grönskar är en fantastisk möjlighet för dig som konsument att möta producenten. Du får testa nya produkter och aktiviteter och kanske hittar en ny favoritprodukt eller plats.

Busstur ”Livet på landet”

Gård 1 – Fiskgården Västerro
Här får barnen smaka på fiskplättar och andra havsdelikatesser, släppa i små flundror från fisksumpen som vill tillbaka till viken, träffa storfiskaren själv och se om han har glömt kvar något i näten.

Den lilla gården Västerro ligger fantastiskt belägen vid Herrön i Lemland – lyfter du blicken ser du horisonten från deras brygga. Anders Westerberg och Maria Sten-Westerberg ger dig en visning av fiskrökeriet och du får också göra ett besök i deras nybyggda växthus där en lättare lunch finns uppdukad för både stora och små.

Gård 2 – Plantera Mattas Gårdsmejeri
Här får barnen själva så frön och testa på odlingskonsten. Därefter får de ta med sig krukan hem och se hur det börjar växa. Stefanie Björkman, Trädgårdsmästare, tar hand om er på Mattas Gårdsmejeri.

Gården är en småskalig producent som producerar olika mejeriprodukter av ekologisk mjölk från gårdens fem kor. Här kan ni vuxna passa på att göra ett besök i gårdens butik.

Gård 3 – Korsvikens Lamm
Hälsa på och klappa de nyfödda lammen på grönbetet. Under våren har det fötts många gulliga lamm som älskar uppmärksamhet. Sätt dig ner en stund och njut av en fika i gräset.

Korsvikens Lamm ligger vackert belägen vid Östra Kyrksundet. På gården bedrivs ekologisk fårproduktion av rasen Ålandsfår.

Här får ni träffa fårbonden Annette Loumann och gosa med lammen. För att hålla ordning på fåren finns även den människoälskande och glada fårhunden Järki. Här finns även försäljning av gårdens produkter.

Programmet i korthet
11.30 Avgång från Bussplan i Mariehamn
12.00 Ankomst Västerro
13.30 Avgång Västerro
14.20 Ankomst Mattas Gårdsmejeri
15.30 Avgång Mattas Gårdsmejeri
15.40 Ankomst Korsvikens Lamm
16.40 Avgång Korsvikens Lamm
17.15 Ankomst Bussplan i Mariehamn

Resedatum: 26/5, kl. 11.30-17.15
Pris: Vuxen 33 €, barn 3-12 år 24,50 €

I priset ingår: Busstur, lunch, fika.
Sista anmälningdag: 24/5

Busstur – ”Grönskande Trädgårdar”

Sköna maj går mot sitt slut och snart är juni här med löften om sommar. Ingen tid är som den frodiga våren i trädgårdar och odlingar. Följ med och inspireras i en drömträdgård som har blivit verklighet i Lemland, vidare till det knoppande gröna guldet på sparrisåkrarna i Gottby och avsluta med en vandring genom den magiska äppelblomningen hos Isaksö Frukt i Geta.

Gård 1 – SENSES
En upplevelse utöver det vanliga, en njutning för själen och alla sinnena. SENSES är en förverkligad dröm om en besöksträdgård av högsta klass, ett smultronställe för varje trädgårdsälskare. I slutet av maj är vårblomningen som allra mest intensiv och färgsprakande i trädgården, med tiotusentals tulpaner, pärlhyacinter, narcisser, kejsarkronor och allium. Lökväxterna står som vårens utropstecken bland blommande buskar och träd, såsom norsk spirea, magnolia, plommon, äppel och körsbär. Kaffet är varmt och kakorna nybakta i trädgårdskaféet, växter och frön finns till försäljning och vi finns till hands för råd och vägledning.

Gård 2 – Sparrisodlarna Virpi och Tage Karlsson
Hur gammal blir en sparrisplanta, vad önskar den sig för gödning och när är det egentligen dags för första skörden? Hemma på gården hos Virpi och Tage Karlsson, sparrisodlare i Gottby, får du svar på alla dina frågor om sparrisodling. Den inhemska, gröna sparrisen är en riktig delikatess – väl värd att vänta på trots att den utländska hittar till grönsaksdisken långt tidigare. Stora delar av den inhemska sparrisen odlas på Åland där klimatet är milt och jorden sandrik. Sparrisen från Åland har en säsong på 4-6 veckor med start i mitten av maj.

Gård 3 – Äppelvandring i Geta
Under den korta tid som blomningen pågår i de åländska äppelträdgårdarna önskar vi oss sol och värme. Inte enbart för egen skull, utan för att äppelodlarens kanske viktigaste arbetskraft, bina, ska trivas och ta hand om pollineringen på bästa sätt. På Åland finns över 270 hektar äppelodlingar och 44 äppelproducenter, som tillsammans står för ungefär 72 procent av alla de inhemska äpplena varje år.

Klimatet, i synnerhet i Finström, Geta och Vårdö, med sena vårar och mindre risk för frost i blomningen, med soliga somrar och med långa varma höstar gynnar äppelodlingen. I odlingarna hos Yngve Österlund på Isaksö Frukt får vi njuta av våren på riktigt, under rosavita moln av äppelblom.

Programmet i korthet:
12.00 avfärd från bussplan Mariehamn
12.30 ankomst till gården Senses i Hellestorp Lemland.
14.00 avfärd från Senses.
14.30 ankomst till Gottby och sparrisodlarna Virpi & Tage karlsson.
15.30 avfärd från Gottby.
16.15 ankomst till Isaksö Frukt i Geta.
17.00 avfärd från Geta.
17.45 tillbaka vid bussplan i Mariehamn.

Resedatum: 26/5, kl. 12.00-17.45
Pris: Vuxen 45 €

I priset ingår: Busstur.
Sista anmälningdag: 24/5, max antal 25 personer.

Eckerö Linjen är stolt huvudsponsor av Skördefesten på Åland där Åland Grönskar ingår.