img kastelholmsslott-sky

Historiska Åland dagstur

  • bussresa t/r
  • program enligt önskemål

Ta föreningen eller företaget på en historisk dagtur med buss. Även om du bott på Åland hela livet så kanske du aldrig hört historien om våra mäktigaste landmärken.

Boka in en skön guidad dag med föreningen eller företaget i historiens tecken. Kan du historien bakom våra mäktigaste landmärken så som t.ex. Eckerö Post- och Tullhus, Kastelholms slott eller Bomarsunds ruiner?

Bussfärden börjar med ett besök i Eckerö Post- och Tullhus, som den ryska tsaren lät uppföra i början av 1800-talet. Redan år 1636 grundade Drottning Kristina en postväg mellan Sverige och Finland. Från Grisslehamn fördes posten med båt över till Storby. Efter 1808–1809 års krig, då Sverige förlorade hela Finland inklusive Åland till Kejsardömet Ryssland, kom Eckerö att utgöra det ryska rikets yttersta utpost mot väster i Östersjön. Den nya riksgränsen medförde ökad byråkrati vid transporter och postförsel och därför behövdes större utrymmen. Det anspråkslösa, gamla postkontoret i Storby, som plötsligt låg vid Rysslands nya gräns mot väst, ansågs inte längre representativt och funktionellt. Det ersattes med den storslagna anläggningen i empirestil som stod klar 1828 under Tsar Nikolai I:s regeringstid. Det var den första officiella byggnad som mötte resande från Ålands hav och utgjorde arbetsplats och bostad för de tjänstemän som skötte post- och tullärenden. Just nu kan du också se på utställningen om textil och hantverk till/från Åland.

Bussen tar er sedan vidare mot Sund och Kastelholms slott, Ålands enda medeltida borg, grundlagd på 1380-talet. Kastelholms slott hade sin historiska storhetstid under Gustav Vasa tiden då Åland och Finland var en del av det svenska riket. Borgen är utbyggd och tillbyggd i olika skeden fram till 1630-talet då Åland införlivades med Åbo slottslän. Efter flera bränder förföll borgen och övergavs. Den är idag restaurerad till en ”levande ruin” öppen för besök på sommarhalvåret.

Intill slottet ligger välbesökta friluftsmuseet Jan Karlsgården, den typisk åländsk gården från 1850-talet med boningshus, en stor mängd uthus och fähus. I området finns också Vita Björn, det gamla kronohäktet, inrett till fängelsemuseum.

Granngårds, i Smakbyn kan du njuta av en härlig lunch. Passa också på att handla hem något gott från deras bod. Här kan du också fynda fina presenter och keramik.

Efter lunch fortsätter färden till Bomarsunds fästningsruiner där ni guidas genom området. Bomarsunds fästning var en gång i tiden vårt mest magnifika byggnadsverk. Fästningen uppfördes av den ryska krigsmakten som en, för dem, viktig utpost mot väster. Under Krimkriget, 1854, förstördes fästningen. I dag vittnar lämningarna om ett storskaligt befästningsområde med imponerande visioner.

Dagen avslutas med en god kopp kaffe på Furulundsgården innan bussen kör er tillbaka.

I PRISET INGÅR:

  • buss t/r samt program enligt önskemål. Kontakta oss för prisuppgifter.