img onningebymuseet

Konstrunda med buss

  • bussresa t/r
  • entréer enligt program

Upplev konstens Åland med oss! Välj bland flera olika teman, till exempel arkitektur, medeltida kyrkor, ateljéer eller historisk konst – vi skräddarsyr programmet enligt önskemål.

Boka in en härlig konstrunda på hemmaplan. Ta dig runt bekvämt med buss och guide i vår vackra hembygd bland kyrkor, muséer och ateljéer. Nedan tipsar vi om några besöktmål för just dig!

Önningebykolonin – Ålands egen motsvarighet till Skagenkolonin i Danmark
Sommaren 1886 inbjöd den finländske landskapsmålaren Victor Westerholm (1860-1919) några konstnärsvänner till sitt nya hem Tomtebo invid Lemströms kanal på Åland. Det var startskottet för Önningebykolonin.

Önningebymuseet är Önningebykolonins eget specialmuseum som berättar om Victor Westerholm och hans konstnärsgemenskap 1886-1914. I Önningeby samlades landskapsmålare från Sverige, Finland och Estland. De kom att introducera det franska friluftsmåleriet och impressionismen i Finland.

I kolonin deltog bland andra Elin Danielson, Hanna Rönnberg, J.A.G. Acke och Edvard Westman. Artisterna inkvarterades i de präktiga bondgårdarna i Önningeby, och här fanns motiv i överflöd.

Museet har en förnämlig samling konstverk och bland dessa t.ex. J.A.G. Ackes monumentalverk Snöljus från 1892. Några av konstnärerna var även medlemmar av den berömda Konstnärskolonien på Skagen i Danmark.

Ut i skärgården

Besök Kjell Ekström som driver galleri Berghäll på Hummersö på Föglö. Den åländska naturen och resor till främmande länder är Kjells främsta inspirationskälla. Avbildningar direkt inför motivet är något han sällan gör utan menar på att synintrycken måste bearbetas innan de kan tolkas och uttryckas på papper eller duk. Akvarellen är Kjells främsta uttrycksmedel.

Kälskär är en liten, mytomspunnen ö, långt ute i havsbandet utanför Kökar.

Det som under senare tid bidragit till sägnerna om Kälskär är oasen som skapades här av den svenska friherren, Göran Åkerhielm, i folkmun kallad "Greven". 1958 steg friherre Göran Åkerhielm för första gången i land på den karga ön Kälskär och det var kärlek vid första ögonkastet. Till en början vistades han i en fiskestuga på öns norra och mer skyddade del. Han mantalsskrev sig på Kökar för att kunna köpa sin älskade ö.

Friherrren älskade gäster, han bjöd in både adel, affärsmän och författare, och häribland fanns författaren och konstnären Tove Jansson. Lusthuset uppe på berget var hennes favorithus, och spiran på taket inspirerade henne att rita en liknande på Muminhuset. Ön har, trots sin kuperade terräng och utsatta läge, bebyggts med hamn, flertalet hus och en underbar trädgård.

I PRISET INGÅR:

  • buss t/r samt program enligt önskemål. Kontakta oss för prisuppgifter.