• img Örbyhusslott Bokauppland-1
  • img uppsala jubileum gustavvasa (1)
  • img uppsala jubileum gustavvasa (3)

Upplev Uppsala i Gustav Vasas fotspår

Följ med till platserna där kungarna och deras förfäder en gång i tiden levde. Besök Domkyrkan, Vasaborgens ruiner och Örbyhus slott.

För 500 år sedan härskade Gustav Vasas ätt över Sverige. Följ med på en spännande tur genom Uppsala och vandra omkring i Vasas fitspår.

I drygt 130 år (från 1523 till 1654) härskade Gustav Vasas ätt över Sverige. Under den här tiden förvandlades Sverige från ett litet och splittrat land, till en stormakt. Av många inom svensk historieskrivning beskrivs Gustav Vasa därför i första hand som en landsfader och skaparen av den svenska nationalstaten - ett fast sammanhållet Sverige med ett effektivt styre. Andra ser honom som en tyrann.

Domkyrkan, Uppsalas storhet - här kröntes Gustav Vasa och det blev sedermera också hans viloplats. I 800 år har Domkyrkan funnits på platsen och fram till på 1700-talet kröntes alla Sveriges konungar här. På Stengolvet inne i kyrkan har många betydelsefulla fötter vandrat, lyssna på väggarna och föreställ dig ljuden av de tidigare psalmernas vackra eko mot taket.

Besök också Vasaborgens ruiner från 1500-talet som är resterna av det ursprungliga Uppsala slott.

Örbyhus slott - redan på 1450-talet ägdes Örby av Johan Kristersson Vase, som var Gustav Vasas farfar. Detta markerar början på Vasaättens nära 200-åriga skede i Örbyhus historia. Enligt rikshistoria gick Gustav Vasas son, Erik XIV bort på slottet år 1577, alldeles för tidigt i ung ålder. Det sägs att han blev förgiftad av ärtsoppan.

Tidsåtgång för guidad tur med lokal guide ca 6 timmar.

Läs mer om Gustav Vasas jubileumstur här

Boka egen chaufför och buss
Boka en egen buss med chaufför. Vi har bussar i flera storlekar som passa både stora och små grupper.

Välkommen med din förfrågan!