• img vallonbruk (3)
  • img vallonbruk (1)

En hel dag i Vallonbruken

Besök Österbybruk där det tillverkades det världsberömda stångjärnet av järnmalmen från Dannemora gruva. Utforska också Lövstabruk som en gång i tiden var världens största järnbruk.

Upplev Nordupplands två mest kompletta 1700-tals samhällen under en hel dag. Här finns industrihistoria och vacker akitektur.

Ta med ditt sällskap och åk på en härlig bussresa genom en historisk bygd och färdas genom gruvsamhället Dannemora där gruvan gav förutsättningar för de uppländska brukens storhet i form av järnmalm. Fortsätt genom en av Sveriges störst sammanhängande ekskogar och ta del av bygdens rika historia fram till modern tid.

Vallonsmedjan – världens enda kvarvarande fungerande vallonsmedja med anor från Gustav Vasas tid. Här berättas om järnets väg från malmen i Dannemora gruvor till den färdiga exportvaran, stångjärnet. Hör hur vattnet porlar genom smedjan och föreställ dig hammarens dunkande och härdarnas eld flamma. Ett kliv in i det förgångna.

Lövstabruks herrgård – en vacker 1700-tals herrgård med salonger, matsal, bibliotek samt ett fullt utrustat koppar fyllt kök. Här har familjen bott ända fram till 1986 och herrgården utstrålar fortfarande ett familjärt välkomnande.

Ta också en promenad på Österbybruks herrgårdsområde med parker, orangeriträdgård och vallonsmedja. I närheten finns också klensmedja, en hantverks- och återbruksbutik, keramikverkstad med atelje och butik, vävstuga, lantbruksmuseum, antikbutik, retrobutik och mycket mer.

Kurrar magen kan du ta en paus vid Lövstabruks Värdshus och avnjuta en god lunch eller middag.

Tidsåtgång för guidad tur med lokal guide ca 6,5 timmar.

Läs mer om Vallonbruken här

Boka egen chaufför och buss
Boka en egen buss med chaufför så åker hela sällskapet med enkelt och bekvämt. Vi har bussar i flera storlekar som passa både stora och små grupper.

Välkommen med din förfrågan!